Select Page

Tijdens ons Relatie-event van april liet George Parker -illusionist en topauteur- de aanwezigen zien hoe onze gevestigde denkpatronen ons kunnen belemmeren om bepaalde ontwikkelingen te zien en om, soms voor de hand liggende, oplossingen te bedenken.

Focus creëert je realiteit

Hoe wij de wereld zien, wordt bepaald door onze focus. Wij hebben deze allemaal. Gelukkig maar, anders moet je overal op letten en kom je nooit vooruit. Deze focus bepaalt welke dingen ons opvallen, maar ook welke dingen wij missen. Bovendien vullen wij ook zelf (veelal onbewust) dingen in bij hoe wij de wereld zien. Denk bijvoorbeeld aan strips. We zien een klein aantal plaatjes en zelf bedenken wij wat het tussenliggende verhaal, wat oorzaak en gevolg, is.

Perspectief bepaalt je focus

George liet vervolgens zien hoe onze focus door onze ervaringen, ons perspectief, wordt bepaald. Hij vertelde de deelnemers over zijn ‘wet van de mentale zwaartekracht’: je geest beweegt zich altijd naar het punt waar deze zich het meeste tot aangetrokken voelt. Woorden, beelden, maar vooral ook ervaring bepalen dat punt. Dit perspectief bouwen we soms zelfs op, maar dit kan ook door anderen bepaald, zelfs gemanipuleerd, worden, demonstreerde hij.

Wissel van perspectief

Dit perspectief kan soms heel erg nuttig zijn, maar kan ons ook belemmeren. Het kan ons ‘blinde vlekken’ opleveren, waardoor we bepaalde dingen niet zien of door hebben. Daarnaast kan het creativiteit remmen. Het perspectief biedt ons namelijk een bepaald kader, een ‘box’, waarbinnen we een oplossing, soms tevergeefs, zoeken. Het is daarom belangrijk om bewust te worden dat je in zo’n box zit en eruit te stappen. Probeer daarom van perspectief te wisselen als je op zoek bent naar nieuwe, creatieve oplossingen! Je zult zien dat deze soms al tijden onder je neus lag…

De Jester

George z’n optreden beeldde perfect uit wat wij als Jester altijd voor onze klanten proberen te betekenen. Zoals de hofnar vroeger de koning een spiegel voorhield en een ander perspectief toonde, zo proberen wij als Jester onze klanten (immers ook de koning), van dienst te zijn. Door middel van bijvoorbeeld scenarioplanning tonen wij onze klanten dat de toekomst er wellicht anders uit kan zien dan ze denken. Je daarop voorbereiden betekent vaak dat je vanuit een ander perspectief naar oplossingen moet zoeken. Wij van Jester helpen je graag om van perspectief te wisselen!