Select Page

Michiel de Vries en Jeroen Toet van Jester Strategy hebben twee hoofdstukken geschreven in het Groot Innovatie Modellenboek, onder redactie van Frans Kwakman en Ruud Smeulders. Het Groot Innovatie Modellenboek is geschreven voor ondernemende professionals binnen bedrijfsleven, overheid en sectoren als zorg en onderwijs en is in de jongste editie volledig vernieuwd.

Michiel de Vries: “we voelden ons vereerd toen Kwakman en Smeulders ons benaderden, aangezien ze onze modellen in de praktijk veel tegenkwamen. Natuurlijk waren we bereid om een bijdrage te leveren aan dit mooie project.”

De modellen die Jester Strategy heeft toegevoegd aan het Innovatiemodellenboek zijn het ‘strategic control model’ en het ‘early warning model’, beide modellen die door de adviseurs van Jester zelf zijn ontwikkeld.

Strategic control model

Het strategic control model is een hulpmiddel voor organisaties om voldoende responsief te worden in een sterk veranderende wereld. Het model bestaat uit een externe leercyclus waarmee organisaties kunnen leren van trends en ontwikkelingen in de buitenwereld en een interne leercyclus waarin organisaties kunnen leren van hun eigen prestaties. Het model wordt geïllustreerd door een interessante casus namelijk Qlip. De Nederlandse marktleider in zuivellaboratoria werkt reeds jaren met de methodiek

Jeroen Toet: “We zien heel sterk dat organisaties gebaat zijn bij een combinatie van outside-in en inside-out leren. Ons model biedt praktische handvatten om dat in te bedden”.

Early warning systeem model

Het tweede model dat door Michiel en Jeroen wordt beschreven is het zogeheten ‘early warning systeem’ (EWS), dat organisaties kunnen inzetten om verandering in de externe omgeving te monitoren en daarna tijdig, strategisch bij te sturen. Casus bij dit hoofstuk is Enexis. Zij is één van de vele organisaties die het door Jester ontwikkelde model inzet om voor te blijven lopen.

Naast de bijdragen van onze Jesters zit het boek vol met allerlei andere interessante en nuttige modellen die organisaties helpen om succesvol te zijn, of blijven, en te innoveren in een veranderende wereld. Of je nou een ondernemer bent, een zorg- of onderwijsinstelling of een overheid. Of het nou gaat om nieuwe diensten of producten te bedenken of om het innovatievermogen in de organisatie te verhogen.

Innovatiemodellen.nl

Bij het boek hoort het online platform innovatiemodellen.nl. Hier vind je het overzicht alle modellen. Daarnaast plaatsen we komende tijd samenvattingen van alle modellen.

Bestel het boek

Meer informatie over het boek en direct bestellen