Select Page

Strategie is pas effectief als deze leidt tot resultaat. Je moet aan de slag met de acties en leren van ervaringen. Het OGSM-model is een krachtig hulpmiddel om ambitie en doelstellingen te vertalen naar concrete acties. Maar hoe hou je het overzicht? Hoe voorkom je dat je de weg kwijtraakt in allerlei ronddwalende Excel-bestanden met verschillende versienummers? Hoe zorg je ervoor dat alle betrokkenen op de hoogte zijn van de voortgang en samenwerken aan verbetering? En hoe zorg je ervoor dat je plannen niet in de la belanden?

Jester Tools is druk bezig met een grote update van de OGSM-tool. Zo maken we het monitoren en uitvoeren van strategische plannen eenvoudiger en overzichtelijker.

 

Status van de OGSM in één oogopslag

In het overzicht zie je de volledige OGSM. Van elke strategie en van alle acties zie je de status: groen (alle volgens plan) of oranje of rood (zorgen over planning of resultaat). Ook zie je de voortgang in een percentage. Door de updates te lezen ben je direct op de hoogte van de voortgang. Door online de status te bekijken en informatie uit te wisselen kun je de fysieke bijeenkomsten richten op het aanslingeren van de acties die op oranje of rood staan.
Met een paar klikken kun je de status van meerdere OGSM’s bekijken.

Grip op het actieplan

Het actieplan geeft een overzicht van alle acties. De verantwoordelijke mensen houden hier de status van de actie bij. Je kunt acties groeperen per strategie of per verantwoordelijke. Door een actie naar boven of beneden te slepen wijzig je eenvoudig de prioriteit.
In de komende periode lanceren we het visuele overzicht van het actieplan: de tijdlijn. Zo krijg je een indruk van de werkdruk van het actieplan.

Inzicht in wijzigingen

Via updates blijf je op de hoogte van wijzigingen in de OGSM en de acties. Zo kun je ook de historie van wijzigingen bekijken. Hoe vaak is deadline van een actie gewijzigd? Wanneer is de formulering van de strategie aangepast? Wanneer zijn welke acties toegevoegd?

Dashboard met indicatoren

Uiteindelijk gaat het om het effect van alle acties. Met de indicatoren op het dashboard hou je de voortgang in de gaten. Zo je op tijd versnellen of bijsturen als dat nodig is.

OGSM-model: Objective, Goals, Strategies, Measures

OGSM is een model om je ambitie te vertalen naar concrete doelstellingen, strategische keuzes en acties. OGSM staat voor: Objective (Ambitie), Goals (Doelstellingen), Strategies (Strategische keuzes) en Measures (Dashboard en Acties).

Uitvoering van strategie vergt discipline

Online en offline kunnen elkaar enorm versterken als je een goede werkwijze hanteert. Om organisaties op weg te helpen hebben we een stappenplan beschreven om regelmatig bij de acties stil te staan, de voortgang te evalueren en de uitvoering te verbeteren en om bij te sturen waar nodig.

Lees de werkwijze “Actieplan uitvoeren en verbeteren”

Meer weten over de online tools van Jester Tools? Neem dan contact op met Remco Bakker.