Select Page

Ontdek uw blinde vlek

Ons oog bedriegt ons niet, zou je zeggen. Maar is wat we zien wel echt? En zien we wel alles? Een klein experiment om aan te tonen dat wat we zien niet altijd de waarheid is.

De wereld verandert. Ziet u het?

Volg onderstaande stappen om uw blinde vlek te ontdekken:

  • Bedek uw linker oog.
  • Neem 40 cm afstand van het scherm.
  • Kijk met uw rechter oog intensief naar de oranje stip in de afbeelding hieronder.
  • In uw ooghoek ziet u rechts de wereldbol, wees u hiervan bewust zonder naar de wereldbol te kijken.
  • Breng uw hoofd langzaam dichterbij het scherm terwijl u naar het logo blijft kijken. Op een gegeven moment zal de wereld uit uw ooghoek verdwijnen. Breng uw hoofd nog dichterbij het scherm en hij zal weer verschijnen.

Lukt het niet in één keer? Probeer het dan nog eens

blinde vlek

De blinde vlek

Op ons netvlies zitten lichtgevoelige zenuwcellen die licht waarnemen. De waarnemingen van al deze cellen worden gebundeld en naar de hersenen gestuurd. Op de plek waar deze bundel het netvlies verlaat bevinden zich echter geen zenuwcellen. Licht dat hier op het netvlies valt nemen we dus niet waar. Het is onze blinde vlek. Op het moment dat de cirkel verdwijnt, zit deze precies in de blinde vlek. Op dat punt nemen we volstrekt niets waar. Onze hersenen nemen hier echter geen genoegen mee: ze vullen dan zelf maar wat in. En omdat alles rondom de blinde vlek blauw is, nemen de hersenen aan dat de blinde vlek ook wel blauw zal zijn.
We kunnen niet blind vertrouwen op wat we zien, want onze blinde vlekken worden zonder dat we het beseffen ingekleurd door onze hersenen. In het experiment hierboven is dat onschuldig.

Wat is de blinde vlek van uw organisatie?

Natuurlijk houdt u in de gaten wat er binnen en buiten de organisatie gebeurt en wat de ontwikkelingen betekenen voor uw strategie. Maar hoort en ziet u wel alles? En wat vullen uw hersenen zelf in?

Wij helpen organisaties leren kijken. Lees over onze Strategy CUBE om te leren hoe we dat doen.

De wereld verandert. Wat doet u?

Bel of e-mail ons voor meer informatie